Artice: Exposició de bonsais de la Firagost de Valls, de Jordi Tudó

Jordi Tudó i Berenguer
Associació Tarragona Bonsai

… L’any 1991 van passar fets importants, i al món del bonsai també. Concretament, a les nostres comarques es feia una de les primeres exposicions de bonsai dins el marc de la Firagost de Valls. Feia dos anys, l’any 1989, havia començat a caminar l’Associació Tarragona Bonsai. Una de les ànimes de l’associació en els primers temps fou Lluís Amenós Casany, qui, buscant nous espais per poder donar a conèixer el món del bonsai, es va posar en contacte amb els responsables de la Firagost de Valls. I del 1991 ençà. La Firagost és una fira de referència de la pagesia i un aparador divulgador dels productes de l’agricultura: fruits del camp, plantes, herboristeria, maquinària, vinicultura, horticultura, jardineria, ceràmica, terrissa, i tot el món agroalimentari.

Els anys 80 i 90 del segle passat hi havia una informació molt limitada del món del bonsai, i no hi havia la comunicació ni els mitjans per obtenir-la. No hi havia internet, ni mòbils. A tot això cal afegir-hi que aquesta tradició mil·lenària provinent de la Xina i el Japó en aquella època era molt reduïda, tancada i en secret. Aquí valorarem encara més aquells pioners en obrir pas a l’art de cultivar el bonsai. Ha estat amb la globalització, i sobretot amb internet, que les fronteres no han estat una muralla prou important. Actualment, la informació s’intercanvia des de qualsevol punt d’arreu del planeta. Així, aquella espècie de tradició, que era tabú i es practicava una mica d’amagatotis del veí -el món del bonsai- s’obre de bat a bat i sense limitacions, a diferència de dècades passades.

Els anys 2020 i 2021 no se celebrà la Firagost a causa de la pandèmia del Covid-19. L’exposició de bonsais dins el marc de la Firagost, una de les trobades més antigues sobre l’exposició del món del bonsai de les nostres comarques, va començar a Valls, a la Firagost l’any 1991, i ha tingut prou bona salut per continuar fent gran la Firagost i el món del bonsai.

Aquest article és un homenatge a totes les persones que van iniciar-se al món del bonsai en anys molt difícils i que, tot i això, van picar pedra i van posar l’art del bonsai en un lloc privilegiat. En aquest concret, buscant espais nous on poder exposar i donar a conèixer el bonsai. Un dels llocs més ben escollits i ben plantats ha estat la Firagost, una fira de referència del món del camp agrícola. Desitgem que aquesta col·laboració i simbiosi continuï al llarg dels anys.

Podeu consultar l’article complet en aquest enllaç