La Cambra de Valls acollirà els dies de Firagost les 2es Jornades de tecnologia agrària, bioeconomia i alimentació adreçades als professionals del sector agroalimentari
Les jornades tractaran temes claus com els reptes i la situació actual del cultiu de la vinya, la digitalització dels recursos hídrics a l’agricultura, les parles de la DOP Siurana-Alt Camp o els mercats de carboni i el finançament climàtic, entre d’altres. Les inscripcions poden fer-se a través de la pàgina web www.firagost.cat o trucant al 977 60 09 09.
En aquesta 68a edició de la Firagost 2024 tindran continuïtat les segones Jornades de tecnologia agrària, bioeconomia i alimentació, però amb un canvi d’ubicació, integrant-lo al circuit tradicional de la Firagost, amb l’objectiu d’apropar-lo als visitants. Les jornades tècniques estaran impartides per experts del sector i es realitzaran a la Sala d’Actes de la Cambra de Comerç de Valls, excepte la primera jornada que es realitzarà a la Biblioteca Popular de Valls, al Passeig dels Caputxins. Pel que fa a la mostra de maquinària agrícola i tecnologia agrària, que l’any passat es va situar al Kursaal de Valls, enguany es traslladarà de nou, com ja s’havia fet en edicions anteriors, al Passeig de l’Estació i a la part final del carrer Vallvera, juntament amb els expositors d’automoció i vehicles.
El dimarts 6 d’agost es farà la presentació del cicle de jornades adreçades al sector agroalimentari, a càrrec de Josep M. Rovira, president de la Cambra de Comerç de Valls, i David Sendra, coordinador comarcal de l’Alt Camp. Serà a la Biblioteca Popular de Valls, a les 9:30 hores. Tot seguit es donarà pas a la primera de les jornades que porta per títol “Reptes i situació actual del cultiu de la vinya”, i que exposaran Constantino Gil, Josep Marrugat i David Sendra. Parlaran de la situació actual, de les ajudes per l’arrencada i posterior plantació de les vinyes mortes, i s’explicaran les mesures de la DOC Cava per la collita 2024. Finalment, es realitzarà una taula rodona que abordarà les perspectives de la collita 2024. Aquesta jornada no necessita inscripció prèvia.
La següent jornada de dimarts tindrà lloc a la Sala d’actes de la Cambra de Valls i porta per títol “REGASIST: coneixement, proximitat i digitalització dels recursos híbrids a l’agricultura del Camp de Tarragona”. Serà impartida per Jordi Oliver de l’IRTA i el seu horari serà de 12:30h a 13:30h. Finalment, de 17h a 18h, tindrà lloc a la Cambra de Valls la jornada “Les parles de la DOP Siurana – Alt Camp, amb Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i el filòleg Roger Roig. Es presentarà un estudi lingüístic sobre les parles a les set comarques en les quals s’elabora l’oli certificat DOP Siurana. En acabar l’acte es donarà una degustació amb OOVE Siurana i copa de vi DO territori.
Pel que fa al dimecres 7 d’agost, el dia començarà a les 9 del matí amb una ponència sobre el mercat online del raïm, a càrrec d’Eloi Moncada d’INNOVI. Serà a la sala d’actes de la Cambra. A les 10 del matí seguiran les ponències amb l’IRTA, “Cuina experimental d’olis de l’IRTA – Mas Bové”. Montserrat Jiménez i Agustí Romero ens presentaran els olis amargs a la taula i la importància de l’oli en el fregit d’aliments. Finalment, el cicle el tancarà una jornada sobre els mercats del carboni i el finançament climàtic, a les 17 hores, a càrrec del biòleg Orson Acosta. Les inscripcions han de fer-se a través de la web de la Firagost o trucant al 977 60 09 09.
El cicle de jornades són una iniciativa de la Cambra de Comerç de Valls i l’Oficina Acelera Pime, que compten amb el suport de Unió de Pagesos, Societat Agrícola de Sant Antoni, l’IRTA, DOP Siurana, Generalitat de Catalunya, Diputació de Traragona i l’Ajuntament de Valls.
SERVEI EMPRESES AGROALIMENTÀRIES
La Cambra de Comerç de Valls i concretament la seva Oficina Acelera Pime ofereix un servei específic pel sector agroalimentari de la comarca. Es tracta d’un servei per donar suport i assessorament al sector, pel que fa a l’actualitat i les novetats, i les ajudes entorn a la digitalització, la tecnologia i la sostenibilitat. Per a més informació podeu contactar amb la Cambra.